Вас вітає Школа-родина №15!

НВК "ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів №15"

Черкаська область
місто Сміла
вул.Кармелюка, 38

(04733)2-80-00
Директор: Шевченко Вікторія Миколаївна
Режим роботи закладу: 7.30 - 18.00
super_nvk15@ukr.net

Фестиваль шкільних медіаторів "Коло друзів"

07.11.2019 11:51

Все починається з малого. Мир в державі – з миру у відносинах між пересічними громадянами. І таким стосункам можна і потрібно вчитися. Звичайно, конфлікти є невід’ємною частиною суспільного розвитку. Левова частка відповідальності за формування навичок вирішення таких ситуацій у дітей лежить на батьках та педагогах, але існує більш потужний спосіб і попередити, і розв’язати конфліктні ситуації мирним шляхом – медіація. Особливістю цього методу є кваліфікована підготовка учнів-медіаторів, які згодом на принципах добровільності, конфіденційності та дотримання нейтралітету зможуть допомогти одноліткам відновити баланс у міжособистісних відносинах. З цією метою школи України вже кілька років працюють над створенням шкільних служб медіації, багато педагогів пройшли базову підготовку як координатори та навчають своїх учнів.

Смілянська школа-родина №15 лише розпочинає цей вид діяльності для встановлення процедур мирного та партиципаторного вирішення конфліктів, протидії дискримінації та цькуванню (буллінгу, моббінгу). Для обміну досвідом команда нашого закладу відвідала зустріч в Золотоніській школі №3 в рамках проєкту «Мережування шкільних служб медіації шкіл – учасниць та випускниць Програми Демократична школа», підтриманого Центром ім. Вергеланда (координатор – Ольга Дацко). Метою проекту є створити мережу шкільних служб медіації шкіл-учасниць та випускниць Програми Демократична школа у Черкаській області, а згодом долучити до Мережі інші школи. Синергія спільної мети надихала на активне обговорення проблем (куди ж без них) під час запуску шкільних служб порозуміння та альтернативних шляхів їх подолання. Учні поглибили знання принципів медіаторства та поглиблювали навички ефективного невербального спілкування на майстер-класах. Представники учнівського самоврядування, адміністратори закладів освіти поглинали досвід Канівської гімназії щодо кроків успішного загальношкільного підходу до створення служби медіації. Корисне спілкування, нові знайомства та практичні лайфхаки від одного з фундаторів шкільної медіації в Україні Ольги Дацко стали нашим надбанням для подальшого поступу. Приємним бонусом для учасників стала пішохідна екскурсія по чарівному місту Золотоноша.

Сподіваюсь, спільними зусиллями учнів та педагогів закладів освіти м.Сміла ми об’єднаємося в єдину мережу шкільної медіації України.