Вас вітає Школа-родина №15!

НВК "ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів №15"

Черкаська область
місто Сміла
вул.Кармелюка, 38

(04733)2-80-00
Директор: Шевченко Вікторія Миколаївна
Режим роботи закладу: 7.30 - 18.00
super_nvk15@ukr.net

День Цивільного захисту - 2019

10.04.2019 17:01

Відповідно до статті 41 Кодексу цивільного захисту України, п.п.21, 22 постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 №444 «Про затвердження порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2016 №1400 «Про затвердження Положення про функціональну підсистему навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях (з питань безпеки життєдіяльності) єдиної державної системи цивільного захисту», відповідно до плану основних заходів підготовки цивільного захисту управління освіти, молоді та спорту на 2019 рік, з метою забезпечення якісного проведення заходів цивільного захисту та на виконання наказу управління освіти, молоді та спорту від 18.01.2019 №16 „Про проведення Дня цивільного захисту, Тижня безпеки дитини, об’єктового та протипожежного тренування у закладах освіти» 8 квітня в закладі був проведений День цивільного захисту.

В День ЦЗ були проведені інструктаж та практичні заняття з формуваннями ЦЗ, що дали можливість ще раз скоординувати дії підрозділів і провести термінову евакуацію за сигналом «Хімічне ураження» за 3 хвилини. Проведене тренування показало, що члени педагогічного і учнівського колективів обізнані з правилами дій при надзвичайних ситуаціях і можуть організовано евакуюватись у небезпечне місце. Усі учасники тренування суворо дотримувались правил техніки безпеки.

День Цивільного захист розпочався збором органів управління ЦЗ школи, керівників об’єктових формувань та сил ЦЗ, на якому було уточнено план Дня ЦЗ в закладі та оголошення наказу керівника ЦЗ Бобришовою Л.В. закладу «Про проведення Дня ЦЗ та КОТ в закладі».

Загальношкільна лінійка  стала орієнтиром для учнів та педагогів щодо організації навчально-виховного процесу в День Цивільного Захисту. Начальник штабу ЦЗ Криворучко М.В. заздалегідь спланувала проведення теоретичних, практичних, інформаційних та інших заходів, залучивши до підготовки батьківську громаду, жителів мікрорайону та педагогічний колектив, тому програма проведення важливого тематичного дня була чіткою та різноманітною.

Розпочав День Цивільного захисту конкурс драматизації та флешмобів «Обличчя небезпеки», під час якого учні 3 – 11 класів креативно та в доступній формі представили різноманітні небезпеки в побуті та громадських місцях, охарактеризували за допомогою інсценізації та акторської майстерності алгоритми поведінки при надзвичайних ситуаціях. Яскравим виявився виступ учнів 3 класу (класний керівник Чеп О.І.) про електронебезпеку у вигляді казки. Учні 4 класу (класний керівник Брежата О.М.) підготували сценку «Небезпечний пішохідний перехід». П’ятикласники (класний керівник Даушкіна А.В.) ознайомили присутніх з правилами поведінки в натовпі. Командна робота шестикласників (класний керівник Тринченко О.Л.) допомогла учням зорієнтуватися у поняття «Епідемія». Учні 7 класу провели практикум «Правила надання допомоги при тепловому ударі». Восьмикласники (класний керівник Андрійчук О.В.) влаштували штучну «пожежу» та вчили присутніх гасити її спеціальними засобами. Учні 9-го класу (вчитель Гадюченко А.Г.) продемонстрували небезпеку необережного поводження з побутовими електроприладами та можливими опіками під час їх використання. Десятикласники (класний керівник Дудник А.Я.) допомагали розібратися у корисній та шкідливій їжі та спрогнозували наслідки вживання їжі з добавками та барвниками, що можуть спричинити отруєння.

Практичним психолог закладу Куцепал І.В. було проведено урок-практикум «Добрий злий незнайомець» для учнів 1-2-х класів. Діти ознайомились з правилами особистої безпеки при зустрічі з незнайомими людьми у ліфті, під’їді, на вулиці, сформували навички правильної поведінки при перебуванні вдома наодинці. Також учні розвивали здатність орієнтуватися в складних ситуаціях, реально оцінювати небезпеку.

Класний керівник 2-го класу Зірник К.М. підготувала урок-попередження «Розваги на воді – коли це небезпечно». Діти приймали участь у вікторині, розгадували загадки про воду, малювали малюнки небезпечних водойм.

Для учнів 3 та 4 класу була проведена спортивно – розважальна естафета «Школа виживання». Учні мали змогу зібратися в похід (взяти найнеобхідніші речі), подолати перешкоди, надати медичну допомогу, приготувати обід. Діти розуміли, що саме спільні дії допомагають вижити в екстремальних умовах, тому проявили зібраність, згуртованість і вміння працювати в команді. Наприкінці змагань всі учасники змагань отримали смачні подарунки.

Вчитель Брежата О.М. для учнів 4-го класу провела виховну годину «Моя безпечна поведінка», під час якої учні згадували свої прикрі ситуації і відображали їх у малюнках. За підсумками аналізу малюнків найбільше прикрих ситуацій трапляється саме на дорозі. Також діти закріпили знання, працюючи в групах, складаючи правила для «Пішоходів», «Пасажирів», «Велосипедистів», «Водіїв». Це допоможе учням бути уважнішими під час руху по дорозі.

Для п’ятикласників практичний психолог Інна Вадимівна Куцепал провела урок-діалог «Мультики про безпеку». Діти наглядно ознайомилися з існуючими небезпеками сьогодення та з правилами особистої безпеки в громадських місцях. Також були обговорені алгоритми дій при виникненні надзвичайних ситуацій, що загрожують життю та здоров’ю дітей.

Шестикласники стали учасниками уроку-хакатону «Домашня адреса – планета Земля» (вчитель Тринченко О.Л.). Діти ознайомилися із сучасними проблемами Землі, екологічними проблемами України. Були обговорені шляхи усунення проблем в мікрорайоні, розробили пропозиції по особистому внеску кожного у покращення екологічної ситуації нашого мікрорайону, проаналізувати терміни утилізації органічних та неорганічних відходів.

Для учнів 7 та 8 класів був проведений урок – дослідження «Як нами керують». Діти досліджували, як за допомогою ЗМІ насаджуються всілякі шаблони, еталони краси і т.д. Учні створювали колажі «Сучасна жінка, яка вона?» До яких наслідків може привести намагання відповідати сучасним еталонам. Тому, узагальнюючи почуте і сказане, дійшли висновку, що себе потрібно сприймати такими, як ми є, розвивати свої сильні сторони і критично сприймати інформацію, що надходить.

Для учнів 7 класу з метою сприяння обізнаності учнів про фінансові небезпеки, які існують зокрема і в Інтернеті та про шляхи їх подолання, а також для виховання інформаційної культури учнів вчителем географії та економіки Даушкіною А.В. був проведений урок – лікбез «Фінансові шахраї, як не потрапити на гачок». Під час заняття учні мали можливість проаналізувати основні методи роботи шахраїв та побачити схеми, якими вони користуються під час обману користувачів. Також разом склали пам’ятку «Як не потрапити на гачок до фінансових шахраїв». Учні 5 класу також говорили про основні фінансові небезпеки, які можуть підстерігати саме дітей. Навчилися, як можливо виявити шахрайство та оцінили всі ризики і небезпеки.

Вчитель української мови та літератури Андрійчук О.В. для учнів 8-го класу провели тренінг «Безпека життя». На заході учні вивчали застережні та заборонні, вказівні знаки для попередження травмування на дорогах. Також восьмикласники вчилися запобігати нещасним випадкам вдома, формували навички безпечного поводження з різними джерелами світла.

Заступник директора з виховної роботи Бойко М.Г. провела урок-роздум «Мої життєві цінності». Під час обговорення діти формували поняття про важливість цінностей як складової поведінки людини. Дев’ятикласники розкривали сутність характеристики особистості людини, визначали пріоритети діяльності та життя. За допомогою вправ «Незакінчене речення», «Цінності крок за кроком», «Ціннісні орієнтації» учні стали усвідомленіше ставитися до свого майбутнього.

Безпека он-лайн стала темою учнівського практикуму для учнів 9 класу. Діти разом з вчителем інформатики Оленою Леонідівною Тринченко встановлювали рівень захищеності популярних сайтів, розглядали поняття «фішингу», аналізували налаштування захисту сторінок в соціальних мережах.

Вчитель інформатики Тринченко О.Л. для десятикласників провела урок-подорож в кіберпростір «Шахрайство і Інтернеті». Діти розглянули ризики придбання товарів і інтернет-магазинах, обговорили питання як не потрапити на гачок шахраїв. Під керівництвом вчителя десятикласники провели аналіз популярної платформи «Алі-Експрес» та сформулювали основні поради для користувачів.

Учні 10 класу (вчитель Даушкіна А.В.) провели майстер – клас «Врятуй себе сам». Дівчатка пояснили основні небезпеки, які можуть підстерігати кожну людину, а також способи за допомогою яких можна врятувати себе, коли поряд немає нікого.

Вчитель фізики та математики Слободяник О.В. для учнів 11 класу провела тематичний урок «Сміттєвий бум». Було розглянуто питання забруднення навколишнього середовища та утилізації різних видів відходів. Учні вчилися правильно сортувати сміття, склали бізнес-план щодо переробки і утилізації відходів та отримання доходу з цього виробництва, склали індивідуальні пам’ятки щодо оптимальної переробки побутових відходів.

Яскравим заходом стало засідання дебатного клубу «Ерудит» за участю учнів 10-11 класів (вчителі Дудник А.Я., Нестропа Т.Б.). Темою дебатів було обрано актуальне питання «Особиста зброя: захист чи загроза?». Учні представили аргументи «За» і «Проти» вільного володіння особистою зброєю, але переконливішими були учні 11 класу, які стверджували, що особиста зброя необхідна для захисту.

Підсумком Дня Цивільного захисту стала загальношкільна лінійка, під час якої найактивніші учасники були нагороджені грамотами.